5.09.2009

mandal deyip geçme



Sade mandal tasarımına bayılırım. İlham verdiği tasarımları düşününce insan daha da fazla etkileniyor. Masanın bir kenarına iliştirilen kül tablası mandaldan ilham almış veya günlük not kağtlarını ipe dizme durumu da mandal çıkışlı. Şimdi de mandal formlu aydınlatma. Güney Koreli tasarımcı Sungho Lee'nin mandal aydınlatması çok kullanışlı. Elinde tut, bir yere tuttur, üzerine bir kağıt geçir şapkalı kullan.

yatay harikası*




Monocle'da geçen ay işlenen şehirler konusunu okuya okuya okadar hayatımın bir parçası yaptım ki sokaklarda yürürken şehir planlamacısı edasıyla toplu taşımaya, yollara, arabalara, şehir mobilyalarına, binaların doğa ile olan ilişkilerine daha bir farklı bakmaya başladım. Bunun sonucu mudur nedir Singapur'da yeni inşaa edilen, kullanılan mimari ve çevresel teknikleriyle gelecek ama form olarak 60'lar havası veren, sıkıcı dikey binalar yerine yatay ve bu yataylığın dışında 6'şar katlı blokların üst üste döndürülmüş bir şekilde konmasıyla altıgen bir form oluşturduğu bu yeni tipoloji dikkatimi çekti.

Bu formu yaratırken sitenin kendi harcadığı enerjiyi üretmesi hedeflenmiş tabiki. Blokların açıları güneşin açısı, rüzgarın hareketi gibi birçok etkenin hesaplanmasıyla belirlenmiş ve sonunda bu altıgenler meydana gelmiş. Binaların bu şekilde dönük olması köşelerde yeşil alan olarak kullanılan terasların ortaya çıkmasını sağlamış. 170,000m2 alan, otuzbir blok ve 1042 daireden oluşan bu yaşam tipolojisi OMA'nın partneri Ole Scheerenson imzalı ve son dönemde gördüğüm en sağlam proje.