13.02.2010

havada gibi

Pat diye giriyorum yazıya, Khouri Guzman Bunce markasını oldum olası beğenmem. New York merkezli marka, 60'lara gönderme yapan bir tarzın temsilcisi ama bunu da o dönemin tasarımlarına kendinden birşeyler katmadan yapıyor. Aslında olumsuz görüşlerimin bu harika koltuğu görene kadar sürdüğünü de söylemeliyim. 'Mancini' koltuk yine 60'lar göndermesiyle Khouri Guzman Bunce tarzını yansıtıyor ama malzeme secimi ve havada asılı gibi duran modern çizgisiyle işte şimdi olmuş dedirten bir tasarım...

8.02.2010

ipucu

CiSiM4263 bir sonraki proje icin ipucu olsun..

ministry of interior design*



Son zamanlarda daha bir merakliyim ofis projelerine. Ismi lazim degil kocaman bir tanesiyle hasir nesir gunler gecirdik Erdem'le birlikte. Bitti hazirliklari... Bekle bekle bir hal olduk, yarim mutluluk verdi isin sonu. Baslangic icin iyidir dedik, pozitifler cikardik diger yaridan, negatiften. Bu projede de bizimkini gordum inceden.

Soft Citizen, -saglam pabuc bir produksiyon firmasi- Ministry of Interior Design'in -Kanada merkezli tasarim ofisi- kapisini calar ve bu eski kus yemi fabrikasini deneyselinden bir ofise cevirmesini ister. Sonuc ortada. Surdurulebilir modern malzemelerle akilda kalan bir kompozisyon yazmis tasarim ekibi. Karsinizda birkac karesi...

geçmişten bugüne#

ykb 'bankacılık üssü'




Yapı Kredi'nin Gebze'deki, 'bankacılık üssü' olarak adlandırılan binası açıldı. Aslında bayat haber bu, bina açılalı 3 ay oldu ama bu harika binayı geç de olsa blog'da paylaşmamak tasarım ve uygulamayı üstlenen Teğet Mimarlığa haksızlık olurdu.

Coğrafyanın eğimini kullanıp 10 metrelik bir konsolla çalıştırılan binanın şeffaf bakır cephesi etkileyici olmuş. Merkezde bir atriyum ile ona yaslanan iki parça'nın bu cephe kaplaması gün ışığını içeri alıp, olumsuz etkilerini dışarıda bırakıyor. Bayıldım doğrusu, bu tip bir yapının İstanbul'da olması da ayrı bir mutluluk.

coil lamp




Konsept şudur ki bir aydınlatma elemanı için gerekli iki şey var; elektrik kaynağı ve ampul, gerisi hikaye. Konsepte uyulmuş, hikaye okunmamış by Craighton Berman.

real tomato ketchup*

Mısır nişastası, sirke, sarımsak tozu, deniz tuzu ve birkaç gizli parçanın karışımı ile Jamie Oliver tarzı basit ketçap. Suffolk'dan geliyor bu 'gerçek ketçap'. Kendilerini klasik deyimle unutulmaya yüz tutmuş İngiliz tatlarını yeniden canlandırmaya adamış üreticiler tarafından Jamie pazarlama yardımıyla piyasaya sürülmüş. Şişesi hoşuma gitti, tadı da şişesi gibiyse yammy. Bu arada unutulmaya yüz tutmuş İngiliz tadı nedir ya? milli yemeği Fish&Chips olan bir ülkeden bahsediyoruz.

london_istanbul


Hep öğrenci değişim programları olacak değil ya. Bu sefer de üç İngiliz mimarlık ofisi İstanbul'a, üç Türk mimarlık ofisi de İngiltere'ye gidecek, al sana mimarlık firmaları değişim programı. The Architecture Foundation İstanbul ayağının ön ayak olduğu bu program kapsamında Londra merkezli David Kohn Architects, Studio Weave ve 00:/ İstanbul Teknik Üniversitesi'nde workshoplara katılıp, projelerini paylaşacaklar. Bunun tam tersi, İstanbul firmaları Aslı K. İngin, ddrlp, Tuspa da Londra'da öğrencilerle ve mimarlarla buluşacaklar. Çağdaş Türk Mimarisinin gelişmesi için proje üzerine proje üreten Arkitera portalı ve Garanti Galeri'nin katkıları unutulmamalı. Anlaşılan bu ay workshop dolu günler bizi bekliyor.

iç iç kendine bak



Bira denildi mi, hele de Belçika birası olduğu zaman konu, Stella'nın üzerine tanımam. Biliyorum çok sıradan bira, evet daha kalitelileri varken Stella'nın esamesi okunmaz ama öyle değil benim için. Neyse Stella değil bahsedeceğim, aslında hiç içmediğim bir bira bu başlığın altında bulunan. Yine Belçika apoletli Vedett markası daha içirmeden merak ettirdi kendisini.

Gidiyorsun websitesine, yüklüyorsun kendi fotoğrafını, 10bin şişenin üzerinde görüyorsun o yüklediğin fotoğrafı. Şansın varsa karşılaşırsın bir şekilde. İşini şansa bırakmak istemeyen ısmarlasın 38 paunda.

Stella işçi çıkartıyor Belçika'da, onlar bile bu haldeyse diğer markalar dahice pazarlama teknikleri bulamazlarsa kaçınılmaz sona erken ulaşırlar. Vedett'in atılımı güzel olmuş, içip içip bakarım kendime.

7.02.2010

my|own|super|studio



2001'de Lisbon'daki IADE'den mezun olur olmaz hiç vakit kaybetmeden kendi stüdyosunu açan Rui Alves aydınlatma ve mobilya tasarımlarıyla genç jenerasyonun son dönemdeki öne çıkan isimlerinden. Bu sehpa görünümlü lambader tasarımcının beğendiğim parçalarından biri. Mdf strüktürlü tasarımın dış yüzeyi isteğe bağlı kaplama, içi de ışığın yansımasını neşelendirmek için renkli lakelerle çeşitlendirilmiş Alves tarafından. Yumuşak ve eğlenceli bir aydınlatma, tam da evde istediğim cinsten.

papercup*



Her hafta Robinson Crusoe 389 kapılarını acaba yeni bir dergi, ilgimi çekecek yeni bir kitap gelmiş midir diye aşındırma durumum, bu harika kitabevinin dünya'daki muadillerini de ilgiyle takip etmeme neden oluyor. Son halka Beyrut'da geçen sene açılan Papercup..

Carole Corm yazısında "Her yıl Arapça'ya çevrilen kitap sayısı, Yunanca'ya çevrilenden bile az olabilir ama bu Arapların kitap okumadığını göstermez" demiş, haklı da. Lübnan'da satılan dergi dünya ortalamasının üzerindeymiş, kitap satışları da son 3-4 seneye göre %20 artıştaymış. Sıcak tasarımlı bu dükkanda 150 farklı dergi, 1100 kitap sergilendiği düşünüldüğünde bu oranlar hiç de süpriz olmasa gerek.

Aile boyu yayıncı Rania Naufal'in, tasarımcı Karim Chaya ile birlikte ortaya çıkardığı beyaz duvarlı, renkli karolarla dolu zemine sahip dükkanının tasarımında ana obje, Papercup'ın logosunda da kullanılan ahşap avizeler olmuş.

Yolum düşer mi? Zor ama en azından Twitter'dan takip ederim..