21.06.2010

solar decathlon birincisi


SurPLUShome Germany Team tarafindan tasarimi ve uygulamasi yapilan bu fotovoltaik panellerle kapli ev, genelde estetik kaygi tasimayan solar evlerin son donemde degismeye basladigini gosterdigi icin ilgimi cekti. Solar evlerin fonksiyondan oteye gecmesi icin onemli bir yarisma olan Solar Decathlon yarismasinda birincilik kazanmalari da ilginin benimle sinirli olmadigini gosteriyor dogrusu.

20.06.2010

boyle bir taksici olamaz*

Emeklerine sonsuz saygi duydugum ama cogu zaman zaten berbat olan Istanbul trafigine yine ayni yonde bulunduklari katkilardan dolayi hos dileklerimi (!) gonderdigim taksi soforleriyle hergun iyi-kotu iletisim halindeyim. Iyi-kotu dedigime bakmayin, oranlar %50-50 degil kesinlikle, kotu orani daha agir basiyor dogruya dogru ama gecenlerde rastladigim bir takcisi neredeyse tum kotu hafizayi sildi; The best taxi driver Ihsan..

Sohbetini, guler yuzlulugunu gectim, kartvizitini verdigi ve kisisel websitesi oldugunu soyledigi an yasadigim saskinlik gorulmeye degerdi. Ciragan'in taksisi oldugundan musterileri cogunlukla turistlerden olusuyormus. Musterileriyle iletisim halinda olabilmek icin onceleri "where are you from" benzeri kaliplarla basladigi Ingilizce macerasi "anliyorum ama konusamiyorum" ile devam etmis ve "kendimi ifade edecek kadar konusuyorum" asamasina kadar gelmis. Babadan ogula gecen meslekler gordum ama taksiciligin bu mesleklerden biri oldugunu bilmezdim. Ihsan bey meslegini o kadar cok seviyor ki oglunu da taksici olarak yetistiriyormus. Oglunu taksici olarak yetistiriyormus derken gercek bir yetistirmeden soz ediyorum. Soyle ki, turist musteri kitlesine mini bir rehberlik yapabilmek icin Bizans tarihi okuyup, ogluna da calistiriyormus Ihsan bey.

Kisacik yolda bikkinlik veren trafige ragmen zamanin hos gecmesini saglayan The best taxi driver Ihsan'a tesekkuru bir borc bilirim. Belki bir gun siz de rastlarsiniz..