24.07.2009

22.07.2009

bagaj sanatı

Güntekin Onay'ın blogunu okurken birşey dikkatimi çekti. Bundan 15 sene önce La Gazzetta Della Sport bulabilmek için, İtalyanca bilmemesine rağmen her bir haberi okuyabilmek için neler çektiğini yazmış. Bilgiye ulaşmanın zorluğundan, bilginin değerliliğinden bahsetmiş. Ne kadar da haklı Günto. Şimdi herşey kolay elde ediliyor. Bu kolaylık da değersizlik çukurunu genişletiyor. Çukurdan çıkmak da gün geçtikçe zorlaşıyor.

Tasarımda da durum böyle aslında. Eski tasarımlara baktığımda özgünlüğü, tekliği, özeni görmemek mümkün değil. Küçücük bir detaya bile verilen önem ve onun için kafa patlatmak oyunun kuralıymış adeta. Şu bagaj etiketine baksanıza! bu ve benzeri etiketler 60'larda hem bagaj kimliği hem de otel reklamı niyetiyle kullanılıyormuş. Dönemin tasarımcıları Roger Broders, Jan Lavies, Mario Borgoni gibi isimlerin eserleri bugünlerde koleksiyoncuların büyük ilgisini çekiyor. Daha fazlası için...

*jopo | bisiklet



Finlandiya'nın bağrından kopmuş Helkama Tasarım Grup'un her yaştaki bisiklet hastaları için tasarladığı Jopo bisikletleri, son dönemin moda özelliği bespoke, yani kişiye özel satış politikasıyla öne çıkıyor. Geniş renk yelpazesi, düşük ön paneli, 24" tekerlekleri ile dikkat çekici bir tasarım olmuş açıkçası. Ayak freni, hafif pedallarıyla da farkını hissettiriyor.

evamendes




Çekim ne zamana ait bilmiyorum ama Eva Mendes'in yuvarlak hatlı, harika renkli vücudu fotoğrafçı Ellen Von Unwerth imzasıyla huzurlarınızda.