5.07.2010

julia gillard*

Avustralya'da gectigimiz hafta Isci Partisi'nin, dolayisiyla hukumetin basina gecen Julia Gillard'in populerligi arttikca artiyor. Nasil artmasin ki? Kirmizi saclari, Galler gocmenligi, bekarligi derken bir baska azinlik ozelligini daha ogrendik; ateistligi.. Son saydigim ozelligi buyuk tartisma konusu ama Avustralya'dan baska heryerde. Avustralya'lilarin cogunlugu kendilerini yonetecek kisinin inancini umursamiyor.

Church of England'i, birden fazla es istegi reddedildigi icin kuran VIII Henry'nin Ingiltere'sinde de durum pek farkli degil. Muhafazakar Cameron'un yardimcisi Clegg, din ile alakasi olmadigini bircok kez dile getirmesine ragmen oylarin %23'unu almayi basarmisti. Muhafazakarliklariyla taninan ulkelerde bile yonetenin ateist olmasi secilememe sebebi olmaktan cikmisken, sozum ona ozgurluklerin merkezi konumundaki ABD'de yapilan ciddi anketler, Obama'nin baskanliginin bir tur pr parcasi oldugunu, aslinda azinliklara olan bakisin biraz abartiyla Turkiye standartlarinda oldugunu gosteriyor.

Gillard'a donmek gerekirse, kendisi inanmasa da tum inananlara saygisi oldugunu soylemesi, cocukken gecirdigi bir hastaligin sonucu olarak maden iscisi babasinin karariyla ve ilik iklim hasretiyle Avustralya'ya tasinmis bir Galler gocmeni olmasina ragmen tum Avustralya'lilari kucaklamasi, yani sadece kendisi gibi dusunenleri ve hissedenleri degil tum ulkeyi dusunmesi, umarim Turkiye'de etnik politika izleyenlere ornek olur.