21.12.2011

Akbiyik


Nukleer santral tartismalarini alevlendiren Japonya depremi sonrasinda "Madem nukleer santral istemiyorsunuz, o zaman televizyon da izlemeyin" minvalinde enfes bir cikis yapan bir Basbakan'a sahip olmak insani delirtse de, birazdan bahsedecegim Bursa'nin Akbiyik Köyü sakinleri gibi ornekler, yok olmaya yuz tutan umutlari yesertebiliyor.

Gelelim 500 kisinin yasadigi bir köyün umutlarimi nasil yeserttigine. Sondan baslamak gerekirse yillardir 'Nerede bu devlet' sloganiyla her seyi devletten bekleyen zihniyeti kiran, yasam alanlarini dogayla dost hale getiren, kendi enerjilerini kendi girisimleriyle ureten, zamanin otesinde bir köy Akbiyik. Tedas'a olan yuklu elektrik faturasi borclarindan bikan köy halki cozumu kendi ruzgar turbinlerini yaptirmakta bulmus. Borclardan dolayi elektrikleri kesik, icme suyu bile olmayan Akbiyik, muhtar Mustafa Cicek'in girisimleri, Il Ozel Idaresi'nin ilgisi sayesinde ruzgar turbinine kavusmus. Köylü, hem turbinin insaatinda calismis, hem de 160 bin TL'lik maliyetin 20 bin'lik kismini karsilamis.

Artik kendi elektrigini ureten, urettigi elektrik ile sulama pompalarini calistiran, tum ulkeye ornek olmasi gereken bir köy Akbiyik. Bana da helal olsun demek dusuyor elbette.