18.11.2012

portekiz ve genc nufus


Portekiz, Yunanistan'la baslayan, Italya, Ispanya ile devam eden ve simdilerde tum Avrupa'nin iliklerine kadar hissettigi ekonomik krizin en cok etkiledigi ulkelerden biri. Derinlemesine -cok da ilgim olmayan- bu konuya girmeyecegim elbette ama gecenlerde okudugum bir makalede ilgimi ceken birkac bilgiyi paylasmak istedim.

Her üc -25 yas altı- kisiden birinin issiz oldugu ulkede, Basbakan Pedro Passos Coelho genclere, kisaca, rahat hayatlarinizi bir kenara birakin ve yeni firsatlar bulabileceginiz ulkelere göc edin cagrisinda bulunmus. Genc is gucunun ulkeler icin onemi ortadayken basbakanin boyle bir istekte bulunmasi, Portekiz'in durumunun, gorununden de kotu oldugunu akillara getiriyor. 

Aslina bakarsaniz, rakamlar, Coelho'nun bu isteginin karsiligini buldugunu gosteriyor. 10 milyon nufuslu Portekiz'in 3 milyon vatandasi da ulke disinda yasiyor. Fransa(1,145,531), Isvicre(278,933), ABD(190,199) Portekiz'lilerin populer göc destinasyonlari. Lusofon destinasyonlarinda da azimsanmayacak sayida Portekiz'li yasiyor; Brezilya(705,615), Macau(129,735), Angola(94,767).

Coelho, genc Portekiz'lilere kicinizi kaldirin ve yurtdisina gidip kendinizi kurtarin diye öğüt veriyor, gencler de onu dinliyor da asıl mesele; bu cocuklar ya dönmezse?