27.06.2010

madonna'nin guzellik sirri

Su photoshop keske gazete, dergi, bilgisayar ekrani, billboard, tv disina ciksa, gercek hayata da mudahale etse diyen 1 milyar kadin bulabilirim diye facebook grubu kurulsa beklenen sayiya ulasmak cok uzun bir zaman almazdi diye dusunuyorum.

Bircok ulkede 'kadinlarin psikolojisini olumsuz etkiliyor' gerekcesiyle kullanilmasi etik bulunmayan, kullanilsa da 'dokunulan' fotografin altina 'dokunulmustur' ibaresi yer alma zorunlulugu getirilen photoshop'un nelere kadir oldugunu gosteren guzel bir Madonna calismasi olmus.

nasheed yuzdurebilir mi?

Bir ulke dusunun, nufusunun %40'i balikcilik, geriye kalaninin buyuk bir bolumu de turizm ile ugrassin ama o ulkenin sularla kaplanmasina ramak kalsin. Hint okyanusunda, en kralindan irili ufakli 1200 adanin olusturdugu Maldivler'den baska bir yer degil bu burasi.

En yuksek noktasi deniz seviyesinin sadece 1.8 m uzerinde olan ulkede, halk -kuresel isinma ve iklim degisikliklerinin getirdigi- bir moral bozuklugu yasasa da, Gayoom diktatorlugunun sona ermesi ve rejimi degistiren eski yasakli lider Muhammed Nasheed'in ulkenin basina gecmesiyle umut patlamasi yasanmis. Oyle ki dogum oranlari uzun zaman sonra yukari ivme kazanmis, okul sonuclari gecen senelere gore %30 artmis, daha onceleri baslarina pek gelmeyen bircok uluslararasi spor organizasyonu kapilarini calmis.

Bakmayin 43 yasindaki genc liderin mutluluk tablolari cizdigine. Yazinin basinda soyledigim gibi ulkenin sahip oldugu adalar, sular altinda kalma tehdidiyle karsi karsiya. Alti kuru bir topragin ozlemini cektikleri acik ama 2000 yili askin suredir bu adalarda yasadiklarindan ayrilmanin fikrinin bile kahredici olduguna eminim. Gundemlerinde su siralar baska topraklara tasinmak var elbet. Sri Lanka, Hindistan ve Avustralya en kuvvetli adaylar gibi gozukuyor. Nasheed, her ne kadar bilimadamlarinin ilerleyen teknikler sonucunda daha uygun bir cozum bulacaklarinin inandigini soylese de, tasinma fikrini de halkina isindirmaya calismaktan geri kalmiyor.

Maldivler halki, 1990 yilinda ulke diktatorlukle yonetilirken cikardigi politik 'sangu' isimli derginin ardindan tutukluk halleri baslayan, rejim aleyhinde konusmalarinin ardindan devam eden ve son olarak rejimi degistirerek basbakan olan ve bu sirin musluman ulkesine demokrasiyi getiren Muhammed Nasheed'in liderliginde, hayatta kalmak icin onlerinde cok zorlu bir yol oldugunun farkindalar. Daha 43 yasinda cozumu imkansiz diye dusunulen bircok sorunu halleden basbakanin, ulkesini yine yuzdurecegine olan inanc tam..