1.05.2009

kolombiya'nın gelir kaynağı*

Kolombiya denince akla hemen kokain gelir, haksız da değiliz böyle düşünmekte çünkü ülkede alenen yapılan kokain ticaretinin yanında hükümetin gelir kaynağı bile dolaylı yoldan kokain olmuş. Kolombiya hükümeti 2007 yılından beri uyuşturucu baronlarına yaptığı baskınlardan sonra el koyduğu, baronların malikanelerinin satışından 50 milyon euro elde etmiş, daha ötesi hükümetin elinde henüz satılmamış 1200 tane daha malikane varmış. Antik mobilyalar, çok geniş ayakkabı koleksiyonu satılmayı bekleyen, uyuşturucu baronlarının diğer malları. İçlerinde en ünlüsü 12 yıl önce öldürülen kadın uyuşturucu kraliçesi La Monita Retrechera'nın sahibi olduğu Bogotá rezidans, 2 yıl önce 770 bin euroya bir işadamına satılmış.

Kapalı zarf ihale yöntemiyle satışları yapan ve şuana kadar 130 ihaleye başkanlık yapan Juan Manuel Rivera zarfları izleyicilerin önünde teker teker açıyormuş. Kolombiya rüşvetin de kol gezdiği bir ülke olduğundan Rivera her açtığı zarfı izleyicilerin görebileceği şekilde sallayıp, "Bakın, içinde rüşvet yok" diyormuş. Bu konuda da okadar çok dedikodu çıkmış ki satışın daha transparan olması için bu yönteme başvuruyormuş.

Uyuşturucu Kolombiya'da birçok kişinin gelir kaynağıyken artık hükümetin de işine yarıyor olması, polisin bu baronlara iyice palazlanana kadar izin vermesine neden bile olabilir. He polis izin vermese işleri yavaşlar mı? Zannetmiyorum. Biri yakalansa başkası çıkar gibi gözüküyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder